+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / A zöld ideológiai nyomás ellen…
2024. április 30. kedd 12:48
A zöld ideológiai nyomás ellen…
Az európai közös agrárpolitikából Magyarországnak járó források hiánytalanul itt vannak, ám aggodalomra adnak okot a felhasználásra vonatkozó, egyre bürokratikusabb szabályok. Ezt mondta Nagy István tárcavezető a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara keszthelyi fórumán.

Az agrárminiszter emlékeztetett, ezek a direktívák az elmúlt időszakban számos országban elégedetlenséghez és gazdatüntetésekhez vezettek. Nagy István azt mondta, mindez annak következménye, hogy „szélsőséges, zöld ideológiai nyomás alatt tartják Európa teljes mezőgazdaságát, amelyet fő bűnösnek kiáltottak ki a klímaváltozás előidézésében, holott az adatok ennek ellenkezőjéről tanúskodnak”. Leszögezte: ebbenváltozás lehet június 9. után Brüsszelben, és ebben a gazdák kellően inspiráltak, kontinens szerte.

Nagy István agrárminiszterSemmi értelme sincs annak, hogy a gazdatársadalmat hibásnak könyveljük el, hiszen Európa szén-dioxid-kibocsátása az egész világéhoz képest mindössze hét százalék. Gondoljuk el: ebből a gazdákra mennyi jut? Most mégis ők a fő bűnősök, ám ezt a leghatározottabban vissza kell utasítani. Azt kell elősegítenünk, meglegyen minden nemzet élelmiszer-szuverenitása és -biztonsága, s úgy tudjunk felébredni minden nap, hogy természetes: ott az asztalon a friss kenyér. Azért kell dolgoznunk, hogy ezt ne nehezítsék adminisztrációs terhekkel.

Nagy Bálint államtitkár, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, az agráriumban idehaza komoly nehézséget okoz az orosz-ukrán háború, illetve a számos elhibázott brüsszeli szankció, ám ezzel szemben történelmi jelentőségű a kormány döntése.

Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselőKettőezer-kilencszáz milliárd forint jut vidékfejlesztésre, az agrárium támogatására 2027-ig, s ebből mindössze 600 millió az uniós pénz, a többi nemzeti forrás. Fontos, hogy ez az összeg a gazdákhoz jut, s remélem: minél többen élnek majd ezzel a lehetőséggel.”

Sabján Krisztián, a NAK zalai elnöke kiemelte, országosan több mint hetven helyszínen tartanak hasonló fórumot, hiszen ez a többezer milliárd forint nagymértékben meghatározza a jövőt, és ebben a kamara igyekszik minden segítséget megadni a gazdálkodóknak.

Sabján Krisztián elnök, NAK, Zala vármegyeAmit mi hozzáteszünk, az a 23 falugazdász, aki jelenleg hat irodában áll a termelők rendelkezésére. Elsődleges feladatunk most az, hogy a szükséges információkat közelebb vigyük hozzájuk, és segítsünk nekik, hogy a legjobb döntéseket tudják meghozni gazdálkodásuk szempontjából.”

A telt házas fórumon aktuális, a zalai agráriumot is érintő kérdésekről beszéltek az előadók.  

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. máj. 16-i adása
partnereink
Hirdetés