+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / Madarak és fák napja
2024. május 10. péntek 12:30
Madarak és fák napja
Május 10-e a madarak és fák napja, a természet és az élővilág védelmének napja. Fontos, hogy mindenki figyelmét felhívjuk erre a jeles alkalomra, hiszen a környezetünk védelme közös feladatunk.

Több mint 100 évvel ezelőtt, 1902-ben Párizsban több ország közösen írta alá azt az egyezményt, amely a mezőgazdaság szempontjából hasznos madarak védelméről szólt. Ezen Chernel István kőszegi ornitológus is részt vett és már abban az évben megszervezte az első Madarak és fák napját Magyarországon.1906-ban gróf Apponyi Albert, az akkori vallás-és közoktatásügyi miniszter rendeletet adott ki minden elemi iskola számára ennek a napnak a megünnepléséről.

Benke Szabolcs elnök, Magyar Madártani Egyesület – Zala Megyei Helyi Csoport:
„Abban az időben arról szólt ez a nap, hogy az iskolában a tanárok a diákokat új magyar kifejezéssel élve érzékenyítik, igazából arról van szó, hogy természetvédelmi szempontból, főleg különösen madárvédelmi szempontból nevelik, bemutatják a madarak életét, hasznát, illetve most zárójelbe teszem, a kárát. De főleg a hasznos madaraknak az életébe nyújtott betekintést abban az időben.”

Ezen a napon a gyerekek fákat ültettek és ápoltak, madárodúkat helyeztek ki, kirándulásokon vettek részt, illetve emlékeztek és emlékeztettek a természet védelmére. Ez most is fontos szempont, sok helyen természetjárással és előadásokkal ünneplik e jeles napot - és a madarakat.

Benke Szabolcs elnök, Magyar Madártani Egyesület – Zala Megyei Helyi Csoport:
„Hogyan védjük a madarakat? A legjobb a téli madáretetés, amit szerintem mindenki a ház körül otthon el tud végezni, egy az, hogy gyönyörködünk a madarakban, másrészt meg segítjük is őket, a hosszú vonulásban segítséget nyújtunk számukra a táplálék kihelyezésével. Vagy amelyik madár úgy dönt, hogy ott képzeli el a telet, akkor nekik pedig táplálékot nyújtunk.”

1996-ban kormányrendeletben mondták ki, hogy az addigi mozgóünnep helyett május 10-e legyen a madarak és a fák napja, egy Németországból indult mozgalom hatására pedig Magyarországon is minden évben megválasztják az év fáját és madarát.Aki közelebbről is megismerkedne tollas barátainkkal, Fenékpusztán, a Madármentő és Madárgyűrűző Állomáson megteheti.

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. máj. 17-i adása
partnereink
Hirdetés