+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / A szövés műhelytitkai
2024. április 30. kedd 11:44 - Hévíz
A szövés műhelytitkai
Folytatódik a Mesterségem című előadássorozat a Városi Könyvtárban Hévízen, ahol régi mesterségekkel ismerkedhetnek meg az odalátogató felnőttek és gyerekek. Most a szövésről meséltek az általános iskolásoknak.

Folytatódik a Mesterségem című előadássorozat a Városi Könyvtárban Hévízen, ahol régi mesterségekkel ismerkedhetnek meg az odalátogató felnőttek és gyerekek. Most a szövésről meséltek az általános iskolásoknak.

Csapó Angéla népi iparművész, a népművészet ifjú mestere, Király Zsiga-díjas. Kaposvárról érkezett rengeteg gyönyörű szőttessel, hogy megismertesse a Hévízi Illyés Gyula Általános Iskola diákjait a szövés mesterségével a Városi Könyvtárban.

Csapó Angéla, népi iparművész: „Nyilván sokféleképpen lehet dolgozni, ahhoz az életben mindenhez, a szövéshez is három dolog kell, eszköz, anyag és szürkeállomány. Ugye ezt óvatosan ejtjük ki, mert sokan önérzetesek, de azt mondom, hogy ha beletesszük azt a tudást, amit megérdemel az eszköz és az anyag, akkor nyilván lesz eredmény.”

Szőttes kultúránk csak úgy képes tovább élni, ha alkalmazkodik. A ma emberének és világának is meg kell felelnie, helyet kell találnia. Nem elég a kreativitás, az egyéni új ötlet, lényeges, hogy tisztelettel és felelősséggel bánjunk értékeinkkel - ezt mind oktatói mind egyéni alkotói munkája során szem előtt tartja.

Csapó Angéla, népi iparművész: „Maga a szövés ugye azért jó, mert akár lakástextíliákat is, tehát az otthonunkat is tudjuk díszíteni, vagy használati tárgyakat készíteni. Csak ha körbenézünk, ha csak a lakókörnyezetünket tekintjük, a konyhában, a lakószobában, a fürdőszobában, mindenhol szövött tárgyak vehetnek minket körül, vagy akár a szeretteinket is. De nyilván viselhető tárgyakat is lehet készíteni.”

Csapó Angéla saját műhelyében nem csak alkot és dolgozik, hanem lehetőséget is biztosít mind a kezdők, mind a haladók számára kurzushetek és alkotóhetek keretében a kézi szövés elméleti és gyakorlati alapjainak széleskörű megismerésére.-atmo-A Mesterségem című előadássorozat folytatódik a megújult Városi Könyvtárban.

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. máj. 16-i adása
partnereink
Hirdetés