+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / Bővítik a fecskefészkek számát
2024. április 11. csütörtök 12:18
Bővítik a fecskefészkek számát
A gyenesdiási általános iskola klímakövet diákjai az elmúlt időszakban összeszámolták a településen található fecskefészkeket és térképet is készítettek azok elhelyezkedéséről. A lakossági igényeket felmérve műfecskefészkeket is kiosztanak.

Az elmúlt időszakban a fecskék álltak a középpontjában a gyenesdiási általános iskola több mint tíz éve működő klímakövet-klubjának. A diákok feladata az volt, hogy felmérjék a település fecskefészkeit. Nagyjából 150 fészket számoltak össze, ezek zömében a település Balaton felé eső részén helyezkednek el.

Duráncsik Éva- A Klíma Követ Klubot vezető pedagógus:Tavaly tavasszal fogalmaztuk meg ezt a célkitűzést, hogy a fecskék fészkelését, gyakoriságát felmérjük, és hogy a település mely részén vannak nagyobb számban. A gyerekek körbe járták a település utcáit, bekopogtattak és megkérdezték a lakosságot, hogy van e náluk esetleg fészek, szeretnének e újabbakat felhelyezni a házak falára.”  

A fészkek elhelyezkedéséről térképet is készítettek, ez segíti majd az utánkövetést.

Gyenesdiás önkormányzata minden hasonló kezdeményezést szívesen fogad és a környezettudatos településvezetés elvét követve a klímakövetek meglátásait is mindig megfontolják. Így jött létre ez a mostani Fecskefészek program is, mely során mintegy 30 műfecskefészket szerzett be az önkormányzat, ezeket a diákok közreműködésével juttatják majd el a lakossághoz.

Gál Lajos-polgármester, Gyenesdiás:A Fecskefészek-térkép mentén próbálunk a következő időszakban bővíteni még, hiszen ez a kiosztás az iskolás gyermekek számára  és rajtuk keresztül a családok számára is azt a célt szolgálja, hogy az élőhelyeket bővítsük, hogy a fecskék létszámát kicsit gyarapítsuk és azt a környezettudatosságot erősítsük, amellyel a gyerekek nap mint nap találkoznak .Ez egy jó gyakorlat, mellyel még élőbbé tehetjük a lakókörnyezetünket.”

Szintén a környezettudatosság jegyében, az Országfásítási Program keretében immár harmadik alkalommal ültettek fákat a településen. Ezúttal a Faludi utcába telepítettek 12 darab kőrisfát, bevonva a munkába a diákokat is.

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. ápr. 26-i adása
partnereink
Hirdetés