+36 30 207 7456
8380 Hévíz, Széchenyi utca 29.
hévízi televízió
kezdőlap / hírek / Tesz-vesz nap a Gyümölcsöző mintakertben
2024. április 9. kedd 12:03
Tesz-vesz nap a Gyümölcsöző mintakertben
A permakultúráskertgondozás és gondolkodás szellemében találkoztak Alsópáhokon érdeklődők és szakemberek a Gyümölcsöző mintakertben, hogy közösen dolgozzanak az Alkotóház zöldterületén.

Az Alsópáhoki Alkotóház mellett található Gyümölcsöző mintakertben megtartották az idei első tavaszi tesz-vesz napot.Az újragondolt gyümölcsöskertnek megpróbálnak olyan szerepeket találni, hogy azok szolgálják a lakossági igényeket, lehetőségeket teremtsenek és a kert közösségi helyszínként is funkcionáljon.

Nagy Anita Lilla, alkotóház-vezető, AlsópáhokMost azért jöttünk össze, hogy a meglévő kis növényeket gondozzuk, kialakítsuk a fák körül a kis növénytársításokhoz a mulcsozást. Nagyon sok teendő van a kertben, úgyhogy bármikor bárki csatlakozhat és örömmel is vesszük, ha ez így fog történni, hiszen szeretnénk egy pihenőfunkciót adni a kertnek, szeretnénk elérni, hogy az óvodások, iskolások tudjanak jönni. Ma teszünk ki növényjelölőket, megismerhetik így a fűszer- és gyógynövényeket.”

Tavaszi nagytakarítás, ágyások előkészítése és palántázás, ültetés a permakultúra elvei mentén, sétautak rendezése – ez várt azokra, akik közösségben, tevékenyen és tanulva szerették volna tölteni a hétvégéjüket.

Szabados Apolka, tájépítész-mérnökA permakultúra lényegében egy tervezési keretrendszer, ami bár az embert állítja a középpontba, de mégis úgy teszi ezt, hogy nem zsákmányolja ki a környezetet, hanem együttműködik vele. Nem csak kivesz a rendszerből, hanem vissza is rak bele. És nekem azért nagyon szimpatikus a permakultúra, mert lényegében, mondhatni önfenntartó rendszereket hoz létre, ami a legkisebb energiabefektetéssel a legnagyobb produktivitást eredményezi.”

A program sok érdeklődőt vonzott és itt nem is állnak meg, további programokba szeretnék bevonni a helyi lakosságot.

Hulej Miklós, tájépítész-mérnökÉn tavaly tavasszal kezdtem először és otthon is gondolkodtam természetközeli kertfenntartásban és akkor egy kaszálós nap volt, ami beizzította és összeszedte a kaszálni szerető és tudó embereket a környéken, és akkor ott ismertem meg Anitát és ezt az egész kezdeményezést, hogy itt permakultúrás, természetközeli elvekkel szeretne egy közösségi kertet kialakítani és ez nekem személyesen és szakmailag is fontos, hogy tudjunk így gondolkodni a zöldfelületeinkről.

Az egész napos programonnem csak a felnőtteknek, hanem a legkisebbeknek is találtak feladatokat, majd a jól megérdemelt munka gyümölcseként, bográcsgulyással vendégelték meg a kertben dolgozókat. 

további híreink
legfrissebb adásunk
A Hévízi TV 2024. ápr. 26-i adása
partnereink
Hirdetés