A Kolping Hotelben tartott egyeztetésen részt vettek a gazdálkodók és a közreműködő szakácsok, Farkas Bálint, a „13 SÉF” Egyesület elnöke pedig arról beszélt, a program csúcspontja az örömfőzés lesz, amely során helyi alapanyagokból készülnek majd ételek a séfek, illetve vendéglátóipari iskolák növendékeinek közreműködésével. Mint mondta, a szeptember 7-i rendezvény a szakmai együttműködést, az utánpótlásnevelést és a helyi termelők támogatását egyaránt szolgálja.
Farkas Bálint elnök, „13 SÉF” Egyesület„Képzeljünk el egy piacot, ahol a különböző helyi termelőkkínálják a portékáikat: a fürjtojástól és a marhahústól kezdve a zöldségeken, mézen keresztül a lekvárig, sajtig, kenyérig. S „rajzoljunk” melléjük séfeket, akik ezekből a termékekből ételeket készítenek, természetesen egy-egy szakács mondjuk két-háromfélét felhasználva. Mindebből pedig a látogatók kóstolhatnak.”
Az érdeklődők a program során hasznosítható ötleteket nyerhetnek egy-egy alapanyag felhasználását, elkészítését illetően, hiszen például a „lekvárt nemcsak kenyérre lehet kenni, vagy beletenni egy süteménybe, hanem vadételekhez is használhatjuk”. A séfek szakmai tanácsai, praktikái a gazdálkodókatés a látogatókat egyaránt segíthetik, tette hozzá az elnök.
Farkas Bálint elnök, „13 SÉF” Egyesület„Célunk, hogy felkutassuk, megismerjük azokat a termelőket, akik kiszolgálják a környékbeli szállodákat, éttermeket, kicsi motivációt, inspirációt, ötletet adva nekik, mivel tudnák bővíteni portékáik sorát. Ehhez egy séf tapasztalata, tanácsa jól jöhet. Ezzel pedig akár újabb termékköröket fedezhetnek fel, s persze magukra irányíthatják a szakácsok figyelmét.”
A látogatók pedig felfedezhetik a térség fantasztikus termékeit, emellett valódi gasztronómiai élmény részesei lehetnek, összegzetta „13 SÉF” Egyesület vezetője.